Gyarló rendszerünkben, amely az emberiség fennállásával egyidős, az igazság azé, aki meg tudja vásárolni (a jobb ügyvédet, némely esetben a bírót, ügyészt, nyomozókat stb). Amerikai filmekben (és vélhetően a valóságban) eljárási hibákra, megfélemlített tanúkra alapozva bűnszervezetek vezérei, sorozatgyilkosok, családjukat terrorban tartók kerülnek szabadlábra. De nem kell ennyire elrugaszkodni: emlékszünk a 17 éves srácra, akinek azért kellett börtönbe vonulnia, mert élete párja, gyermekének anyja nem töltötte be a 12. életévét. A törvény betűje szerint ez nemi erőszak, a valóságban család, ahol a srác volt a fenntartó és saját kultúrájukon belül a lány már többé-kevésbé érettnek számított. Helyeselni nem lehet természetesen az esetet, de amiről itt szó van: a törvény betűje nem engedett a bírónak mozgásteret. Ha egy választáson remeg az idős ember keze és több vastag vonallal húzza az X-et, amely csillagnak látszik, a jogszabályok szerint érvénytelen szavazat, holott a szavazó szándéka kétség nélkül, egyértelműen azonosítható. Ha egy vékony termetű nő saját épsége érdekében kést szúr a puszta kézzel rátámadó csoportra, akik meg akarják erőszakolni, a törvény betűje szerint aránytalan mértékben védekezik, a törvény itt sem ad mérlegelési lehetőséget, mert az eszközt nagyobb súllyal tekinti, mint a körülményeket. Sorolhatnám a példákat.

SZUV-ban a törvényalkotói szándék messze a törvény betűje fölé emelkedik, a bírónak tehát minden esetben joga van a szabályokat bizonyos keretek között rugalmasan kezelni. A visszaélések elkerülése végett megfelelően kvalifikált bírók döntenek. MInden más, felelősséget igénylő pozícióhoz hasonlóan a bírói székbe kerülni sokéves munka, elveszíteni azt néhány rossz döntés kérdése. Egy kezdő bíró is sokéves bírói háttércsapatban való gyakorlattal kerülhet a döntnöki székbe, majd a kis súlyú ügyek megfelelő minőségű (ellenőrzött) lefolytatása után haladhatnak "feljebb" a ranglétrán. Feddhetetlen, erős akaratú, rendkívüli intelligenciájú, empatikus, előítéletektől mentes, remek és állandó háttércsapattal dolgozó igazságszolgáltatókról van szó, akik minden lehető eszközzel, akár saját nyomozó csapattal az igazság kiderítésén dolgoznak és az ítéletet a társadalmi környezet javát szolgáló módon hozzák: a megtévedetteket figyelmeztetik és közmunka, pénzbüntetés, kedvezménymegvonás és példás magaviselet esetén feltételes rehabilitáció által terelik vissza a helyes irányba. Börtönök alig léteznek: munkatáborok igen. Aki súlyos bűncselekményt követ el, az onnantól kezdve a társadalom hasznos termelő tagjává válik, az államnak nem pénzbe kerül a börtön, hanem olcsó munkaerőt jelent, az útépítéstől a zacskóragasztáson át az oktatáson és továbbképzésen keresztül a magasan kvalifikált munkaerő létrehozásáig. Pszichológia vizsgálat vár az bűnelkövetőkre: aki a profilja alapján nem tud megfelelően beilleszkedni saját környezetébe, azt a büntetése alatt megfelelő nevelésben kell részesíteni és ezt követően megfelelő környezetbe helyezni. Lehet, hogy egy agresszív ember alkalmatlan kamionsofőrnek, de bányászként vagy adóellenőrként még lehet remek. Azzal, hogy súlyos bűncselekményt követ el, automatikusan elveszíti azt a jogot, hogy szabadon rendelkezzen a saját életével, de még mindig hasznosabb szabadon, bányászként, mint börtönben indokolatlanul hosszú ideig. Ha pedig alkalmas a társadalmi beilleszkedésre, minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy ez ténylegesen megtörténjen.

Utópiában a társadalom arról szól, hogy mindenki megtalálja a neki igazán megfelelő helyet: a bölcsek tanácsot adnak, a karizmatikusak vezetnek, az erősek fizikai munkát végeznek, a simlisek az állsmvédelemben kapnak helyet - az USA gyakorlata például, hogy a lefülelt hackerek választhtnak: életükben nem ülnek többé számítógép elé, vagy az FBI (CIA stb) sorait erősítik a jövőben. Ha valaki bekerült a börtönbe és letöltötte büntetését (amely a fentiek értelmében nem hogy költség az államnak, de még hasznot is hoz), választhat: vagy vállalja a megfelelő pszichológiai vizsgálatokat, ha kell, kezelést, hogy vissza tudjon illeszkedni, vagy marad a börtönben, vagy egy olyan elkülönített és ellenőrzött településen él a továbbiakban, ahol a deviáns egyedek alkotnak életközösséget. Az is börtön valahol, csak sokkal szabadabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuv.blog.hu/api/trackback/id/tr141415077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chinagirl 2009.09.30. 12:02:09

Szimpatikus, nekem csak annyi nem stimmel, hogy ennek a kivitelezéséhez legalább annyi ellenőrzéssel megbízott ember szükséges, mint amennyi elítélt van szabadlábon. Ezért is nem valósították meg ezt nálunk amennyire tudom. A másik, hogy nem pont azokat kéne szabadlábra helyezni, akik igazán súlyos bűncselekményt követtek el, egyrészt mert én félteném a gyerekeimet egy ilyen világban, másrészt ki tudja hogy ellenőrzés alatt is (amiről meg tudjuk, hogy mindig van rés a pajzson) nem-e követnek el újabb súlyos, vagy még súlyosabb bűncselekményt. Mindenesetre feltétlenül le kell őket foglalni, irányítani, mederbe terelni azokat a tulajdonságokat, amik miatt a bűnözés talajára léptek, és szerintem is meg lehet találni a megfelelő szerepet, munkakört számukra, de ennek a megvalósítása nagyon sok problémát vet fel.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.10.01. 20:54:50

A jelenlegi rendszer: az ember elkovet valamit, elkapjak es par ev utan otthon van, mikozben
- agressziv es eroszakos korulmenyek kozott csak romlik a lelkiallapota, a "sittes" nemely korben amr eleve felelmet kelto szo. AMi erkolcsi gatlas esetleg maradt volna az emberben, az eltunik, ritka kiveteltol eltekintve. Ezen kivul komoly tovabbkepzes a megelhetesi bunozes es a vagyon elleni karokozas teren is.
- egy elitelt jelenleg kb masfelszer annyibe kerul az allamnak, mint egy egyetemista. Ez azert nonszensz.

- Ha egy eliteltnek dolgoznia kell es muszaj a sajat koltseget kitermelnie, ez a problema megszunik.
- A szabadlabra helyezes fontos feltetele a pszichologiai alkalmassag - aki hirtelen felindulasbol olt embert, de nem kepes a tetteinek a kovetkezmenyet moralisan felfogni, azt nem szabad visszaengedni. Jelenleg a hirtelen felindulas enyhito korulmenynek szamit. Ha erre nem kepes, akkor ott a "bortonfalu" (nevezzuk igy), ahol tovabbra is kitermeli a sajat fenntartasa koltsegeit. Munkaero kell hozza? Mivel azt maga az ember megtermeli, igy a munkanelkuliseg egy resze felszivodik.

Ennek az egesz vilagnak a megvalositasa sok problemat vet fel - a magam reszerol inkabb ezekkel a problemakakl neznek szembe, mint azzal a tennyel, hogy kulonfele adok cimen a munkam eredmenyenek kb ketharmadat viszi az allam, amelynek jelentos resze korrupciokent, mas resze meg nem erdemelt segelykent folyik ki, es csak a keves maradek megy arra, amire kell: a valoban raszorulok tamogatasara, az egeszsegugyi ellatasra (errol jobb nem beszelni), az allambacsi mukodtetesere, a kulso-belso rendfenntartasra, az oktatasra stb...
A jelenlegi rendszerben egy dolgozo kb harom nem dolgozot tart el, a nem dolgozok mindossze fele az inaktiv. A szamok nyilvan nem pontosak, de a nagysagrend igy van. Es ha majd az en generaciom megy nyugdijba 30 ev mulva, akkor a jelen folyamatokat tekintve egy dolgozo kb 5-6 embert fog eltartani. Az vilagos, hogy ide nem szabad eljutni, de radikalis valtoztatas nelkul ez ide vezet es a nagy nyugati koponyak is hosszu evek ota a megoldason torik a fejuket. ÍPuha demokraciaban az egyetlen megoldas a bevandorlok letelepitese, amely ismet uj problemakat jelent, ez Nemetorszagban es Franciaorszagban mar most lathato feszultsegekkel jar.

Közöd?? (törölt) 2009.11.09. 22:50:52

hát megmondom őszintén még mindig a jó öreg legéppuskázós megoldást látnám a legszívesebben, kevésbé durva időkben biztos lehetnek enyhébb megoldások is:-)

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.10. 12:15:41

Jó lenne hasonló irányba elmenni, sőt, bármilyen változtatás jó lenne, mert a mostani államgépezet, minden részével együtt, a működésképtelenség határán áll. A Bodoky-féle cikk kommentjei közül találtam ide, az is egy förtelem. Elképesztő, ami ebben az országban folyik:(
süti beállítások módosítása