Szomorú aktualitása a posztnak a kolontári tragédia.

Szép Új Világban ilyenkor azok, akik erejüknél fogva többet tehetnek, törvény által kötelezve teszik ezt, mintegy adóként, a közös rendkívüli teherviselés keretében, így a kármentés költségei lényegesen lecsökkennek.

Ingyenessé vagy önköltségessé válik az üzemanyag, a telefon, az energia. A közlekedési cégek autóbuszokkal, az építő vállalatok munkagépekkel, a hipermarketek a dolgozók és a rászorulók élelmiszerrel történő ellátásával segédkeznek. Remek alkalom mindez a goodwill erősítésére is és a nyújtott segítség extra adócsökkentő tétel is lehet egyes esetekben.

A Katasztrófavédelem, mint szerv pontos információkkal rendelkezik a külsős erőforrásokról, azok helyzetésről és mozgósíthatóságáról. Az adott cégeknél megvan a megfelelő ember a kapcsolattartásra (egyfajta "vörös telefon"), a rendszer kvázi automatikusan dobja ki, kiknek mivel kell hozzájárulniuk a mentéshez és újjáépítéshez.

Ennek a rendszernek a nagy nyertesei (az embereken kívül) a biztosítók, hiszen ha a helyreállítás közvetlen költségei jelentősen lecsökkennek, a kártérítések is csökkennek, amellyel együtt járhat a katasztrófa esetén az önrész nullára csökkentése és a gyors segélykifizetések. Szintén jó alkalom (főként az árvizek esetén) a korábban taglalt önkéntes munka teljesítésére, amellyel a munkanélküliség ellen teszünk ismételten egy lépést.

Összességében a nagy nyereségű cégek vállalják fel a károk legnagyobb részét, pajzsként védik az embereket, a megítélésük javul és mindenki érezheti a szlogenekben (önért vagyunk" stb.) található igazságot.

A baj sosem csak az embert, hanem a társadalmat éri, de a Szép Új Világban ez minden alkalommal azt erősíti: vigyáznank ránk, nem lesz semmi baj. Márpedig a társadalomba vetett hit és bizalom minden jelszónál és zászlónál jobban erősíti a morált és a nemzeti öntudatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuv.blog.hu/api/trackback/id/tr532359723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása