Szép Új Világban a gazdasági társaságot tisztességes versenyt tanúsítanak. Nem erkölcsi érzékük vagy a goodwill miatt. Egyszerűen nem éri meg tisztességtelennek lenni.

Hogy miért?

A fogyasztóvédelem az elsők között megvalósítható intézmény, amely olyan büntetéseket oszt ki, hogy egyszerűen nem éri meg tisztességtelennek lenni. Ha valaki ráírja a termékére, hogy hagyományos recept szerint készült, joggal számít arra, hogy ez egy "kézműves" vagy házi termék, a nagyanyja is valami hasonlót készíthetett. Ha azonban kiderül, hogy egyszerű ipari élelmiszerről van szó, a versenyhivatal megnézi az eladásokat, kikalkulálja a hasznot és annak a háromszorosát fizetteti meg a gyártóval. Ha egy bank megtéveszti a reklámban a vásárlókat, az iparági átlag alapján vélelmezhető jövedelme (normál profit) háromszorosát fizeti vissza. Ha egy szupermarket az árakkal trükközik, nem csak büntetést kap, de számla alapján a vásárlót is kártalanítania kell.

Az alapelv egyszerű: ha átverésből szerzel többletjövedelmet, a vélelmezhető többlet háromszorosát fizeted büntetésként az államkasszába, valamint minden fogyasztódat kártalanítani kell. Ez nem nehéz, mert SZUV-ban az emberek elteszik a számláikat, egy korábbi posztnak megfelelően ugyanis mindent elszámolhatnak, és az adóikat csökkenthetik.

A fogyasztóvédelem pedig az átalakulás során szépen hozza befelé a pénzt... a multik építik fel a Szép Új Világot. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuv.blog.hu/api/trackback/id/tr641922662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása