Divatos fogalmak, értelmüket és szándékukat vesztett, ellentétes tartalmakkal megtöltött jelzők. Jelenleg az esélyegyenőség fogalma alatt alkalmatlan, oda nem illő személyek kapnak indokolatlan előnyt a rátermettekkel szemben. Egy diszlexiás jelentős plusz pontokat kap akár az orvosi egyetemre is, származásból, hátrányos családi háttérből eredő bónuszokkal alkalmas, jóravaló fiatalokat szorítanak ki az állami finanszírozású képzéskről. Nem lehet megkülönböztetni férfit és nőt, fiatalt és időset, gyermekest és egyedülállót.

SZUV-ban természetesen ez sem így megy. Valamennyi helyre, posztra, állásba kizárólag egyetlen szempont dönthet: az oda való alkalmasság. Nincsenek plusz pontok, elbírálást befolyásoló körülmények. Valódi esélyegyenlőség van. Persze létezik támogatás: a felkészülésben. Aki háttere okán kevesebb erőforrást tud biztosítani a felkészülésre, azt segítheti az állam: egy egyetemi felvételi esetén ez ingyenes előkészítőt jelenthet például.

A legnagyobb hülyeség a nemek harca. Egy titkárnői pozícióba engedjék meg, hogy kizárólag nőket alkalmazzak, míg ládapakoláshoz arra alkalmas férfit. A férfi és a nő sosem lehet egyenlő, amíg mi nem tudunk gyermeket szülni és a nők nem tudnak gyermeket nemzeni. A biológia nem hülyeség, a nemeknek szerepeik vannak. Az emberi társadalomban ez a szerep: a férfi megteremti a megélhetés körülményeit, a nő az otthont és gyermeket nevel, az életközösségben pedig ezeken a szerepeken saját belátásuk szerint osztoznak. Elmehet a nő dolgozni és a férfi gyesre, ha akar, de ezér tnem jár a nőnek a mukahelyén előjog, sem a férfinak speciális elbánás (most ne nézzük, mit kap ezért a kocsmában a haveroktól).

Visszatérve az esélyegyenlőséghez: igen, mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy alkalmasságát előítéletek nélkül bizonyítsa, és a bizonyításhoz kaphat támogatást akár szociális, akár más alapon. De csak e bizonyítás eredményeképpen kerülhet be bárhova.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuv.blog.hu/api/trackback/id/tr491415118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása